Citaat Emily Dickinson: “Behavior is what a man does, not what he thinks, feels, or believes”

Taxlive 12/4/23 VNVandaag 11/3/23

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/rapporten/2023/04/03/definitieve-evaluatierapport-verlaagde-btw-tarief

Samenvatting

Het lage tarief van 9 % btw op verschillende producten en diensten is inefficiënt in het behalen van de gezette doelen. De regeling is bovendien duur, en er zijn mogelijk alternatieven die effectiever zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat het kabinet heeft laten doen. Het kabinet reageert later (voor Prinsjesdag) op het rapport.
Citaat uit het rapport: “Wel is het duidelijk dat een subsidie beter past dan een heffing. Maar of een fiscale subsidie beter werkt dan een directe subsidie wordt niet volledig duidelijk. Een fiscale subsidie bereikt de gehele doelgroep en is waarschijnlijk ook beter uitvoerbaar (dan een directe subsidie). Een groot nadeel van een fiscale subsidie is echter dat er ook groepen van profiteren die niet tot de doelgroep behoren. Hoewel de evaluatie voldoende gewaarborgd is kent het verlaagde btw-tarief geen horizonbepaling.”

Opmerking

Dit naast de uitkomsten van recent onderzoek, ingesteld door het kabinet, dat afschaffing BTW (nultarief) op groente en fruit duur is en weinig effect heeft.
https://nos.nl/artikel/2469351-onderzoek-afschaffing-btw-op-groente-en-fruit-is-duur-en-heeft-weinig-effect
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2023Z05539&did=2023D13024

Ondanks tegenwerping van experts. 
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2470348-experts-kritisch-op-rapport-btw-op-groente-en-fruit-kan-wel-omlaag

Misschien is dit een mooi moment om op te houden via belastingen het gedrag van burgers te beïnvloeden.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *