Citaat Terentius: “Wanneer men zelf gezond is, is het gemakkelijk goede raad aan zieken te geven.”

Taxlive 19/8/24 VNVandaag 16/8/24


https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/kennisgroepstandpunt-premie-zorgverzekering-heeft-geen-gevolgen-voor-box-3/

De premie voor de zorgverzekering die op de peildatum voor box 3 nog niet is betaald vormt geen schuld. Ook is vooruitbetaalde premie voor een zorgverzekering geen bezitting in box 3. Dat is het standpunt van de Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst.

De premie voor een zorgverzekering kan maandelijks of jaarlijks worden voldaan. Hierbij kan het zijn dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar na 1 januari wordt betaald. Het komt ook voor dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar al vóór 1 januari wordt betaald.

De zorgverzekering bestaat uit tegenover elkaar staande rechten en verplichtingen die als één geheel worden overeengekomen. De op de peildatum nog niet betaalde zorgverzekeringspremie voor dat kalenderjaar kan niet zelfstandig als schuld worden aangegeven in box 3, omdat deze onlosmakelijk verbonden is met daar tegenoverstaande rechten. De zorgverzekering heeft per saldo geen waarde in het economische verkeer. Vooruitbetaalde premie voor de zorgverzekering kwalificeert als een voorwaardelijk vorderingsrecht. De waarde in het economische verkeer van dit vorderingsrecht kan worden gesteld op nihil, waardoor de vooruitbetaalde premie geen bezitting vormt in box 3.

Een beetje goed nieuws in Box3 of beter gezegd geen verder slecht nieuws. De premie voor de zorgverzekering die op de peildatum voor box 3 nog niet is betaald vormt geen schuld. Ook is vooruitbetaalde premie voor een zorgverzekering geen bezitting in box 3. Dat is het standpunt van de Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst.
Aldus Taxlive.

Kennelijk zijn de vragen voorgelegd door Elseviers Weekblad. Met name de vooruitbetaalde premie in december voorafgaand aan het verzekeringsjaar is interessant. Zeker voor spaarders die al allergisch zijn om over een niet genoten rente toch IB te betalen zal heffing over het vooruitbetaalde bedrag uit de spaarpot als een schending van een grondrecht aanvoelen. Maar de kennisgroep lost het binnen Box3 zelf op. De vooruitbetaalde premie – de volle mep voor twee partners zonder kinderen kan dan toch zo’n 4500 euro bedragen – is een voorwaardelijke vordering en is dus een bezitting voor Box3. Maar wel één die vaak geen waarde heeft, schat de kennisgroep in. Of zoals de kennisgroep schrijft: “Uit praktische overwegingen en gelet op de doenbaarheid van wet- en regelgeving acht de kennisgroep het niet wenselijk als belastingplichtige bij vooruitbetaling van de zorgverzekeringspremie een inschatting moet maken van de kans dat de zorgverzekeringspremie na de peildatum wordt terugbetaald en dit vervolgens moet verdisconteren in de waarde van het vorderingsrecht. Doorgaans zal de voorwaarde voor terugbetaling van de zorgverzekeringspremie niet worden vervuld, waardoor aan het voorwaardelijke vorderingsrecht een waarde van nihil kan worden toegekend.”

Toch vriendelijk van de kennisgroep. Maar niet alleen dat. Deze standpunten horen in een beleidsbesluit te worden opgenomen. Dat dat niet of veel te laat gebeurde was – terecht – de kritiek op de kennisgroepen.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *