Citaat Jan Blokker:”Ik heb de pest aan informatie, je kunt je eigen vooroordelen niet meer vertrouwen”

Taxlive 10/2/23 VNVandaag 9/2/23
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/02/16/antwoorden-op-kamervragen-over-achterhouden-fiscale-informatie-voor-de-rechter

Samenvatting

De staatssecretaris heeft onderzoek ingesteld naar de omvang en frequentie van dergelijke gevallen. Er is gezocht in de inhoudsindicatie van gepubliceerde uitspraken in 2022 op de zoektermen ‘op de zaak betrekking hebbende stukken’ en ‘8:42’. Hieruit volgt dat de Belastingdienst in acht zaken in het ongelijk is gesteld naar aanleiding van een schending van de verplichting tot het verstrekken van alle op de zaak betrekking hebbende stukken, welke volgt uit art. 8:42 Awb. Vijf van de zes voorbeelden van het RTL-artikel zitten in deze acht zaken. In het zesde voorbeeld hebben zowel het gerechtshof als de Hoge Raad geen oordeel gegeven over of het handelen van de inspecteur een schending van art. 8:42 Awb oplevert. Dit onderzoek zou enige indruk van de omvang moeten geven. Volgens de staatssecretaris zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van een werkwijze bij de Belastingdienst waar ten onrechte stukken achtergehouden worden.

Opmerking

De belastingdienst houdt toezicht met open vizier.

De belastinginspecteur moet altijd rechtsstatelijk handelen. Volgens de regels van de rechtsstaat. Met open vizier die hard is waar het moet, maar zacht waar het kan. Wijst de rechter de inspecteur terecht dan accepteert die dat en leert ervan. Om te zorgen, dat de spelregels van procesvoering juist worden nageleefd, gaat er naast de inspecteur bijna altijd een collega procesdeskundige mee naar de zitting.

Wel waar is, dat de Belastingdienst als toezichtsinstantie niet haar controle strategie hoeft prijs te geven volgens de Hoge Raad. Maar de inspecteur zal als regel bij een correctie altijd onderbouwen met alle op de zaak betrekking hebbende stukken. Dat dat weleens fout gaat heeft de staatssecretaris in een brief hieronder aan de Tweede Kamer met cijfers duidelijk gemaakt. Dit als reactie op het RTLnieuws artikel van 26/1/23. Overigens, 5 van de 6 gegeven voorbeelden in het artikel hebben betrekking op het oordeel van lagere rechters. In alle 6 gegeven voorbeelden is niet duidelijk of er nog een hogere rechter aan te pas is gekomen. Maar de aangehaalde cijfers geven toch een ander beeld, dan het tendentieuze artikel van RTL nieuws heeft willen vertellen. En het is zeker niet waar, dat openheid en transparantie niet zit in het DNA van de Belastingdienst, zoals hoogleraar fiscaal recht Jan van de Streek dit ongenuanceerd meent te kunnen roepen in hetzelfde artikel.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5361651/belastingdienst-informatie-achterhouden-fiscale-zaken-rechter

Stop daar toch eens mee met de belastingdienst elke keer onterecht in het beklaagdenbankje te zetten. Het helpt namelijk niet om het vertrouwen in de overheid terug te krijgen.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *