Citaat Voltaire; “Het paradijs op aarde is waar ik ben”

Taxlive 15/2/2023

https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/02/14/taxation-british-virgin-islands-costa-rica-marshall-islands-and-russia-added-to-eu-list-of-non-cooperative-jurisdictions-for-tax-purposes/

Samenvatting

De Europese Unie voegt Rusland toe aan haar zwarte lijst van landen die worden beschouwd als belastingparadijzen. De EU-ministers van Financiën hebben de lijst verder uitgebreid met de Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden.

Het gaat in het geval van Rusland om “de schadelijke aspecten van een speciaal regime voor internationale holdings” die de EU had gevraagd aan te pakken. De regering in Moskou had dat ook toegezegd maar is die afspraak niet nagekomen, aldus een verklaring van de ministers. Sinds Rusland OekraĂŻne bijna een jaar geleden binnenviel, “kwam de dialoog met Rusland over belastingaangelegenheden bovendien tot stilstand”.

Er staan nu zestien landen of gebieden op die volgens de ministers niet meewerken aan de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Veel van de landen heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting.

“We vragen alle landen op de lijst om hun wettelijk kader te verbeteren en te werken aan naleving van internationale normen op het gebied van belastingen”, zegt de Zweedse minister Elisabeth Svantesson, die de vergadering in Brussel voorzit.

Opmerking

Rusland op lijst niet-coöperatieve landen. So what?
Een gevoelig bericht, natuurlijk, nu Rusland in het middelpunt staat van de geopolitieke spanning in Europa.
Rusland heeft niet voldaan aan de vraag van de EU om “de schadelijke aspecten van een speciaal regime voor internationale holdings” aan te pakken. Wat dat regime is wordt niet gemeld. Maar het fiscale gebrek zal echt ook wel te maken hebben met de inval van OekraĂŻne zelf. Toch gaat het ook om de periodieke update van de lijst van non-coöperatieve landen. Naast Rusland zijn ook de Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden op de lijst geplaatst. And so what?
Nou, dat heeft gevolgen voor de inhouding van bronbelasting op rente en royalties naar dergelijke landen op grond van artikel 1.2 van de Wet bronbelasting 2021 Ă©n voor het op grond van art 13ab wet Vpb bepalen van de winst van lichamen die voordelen uit hoofde van een “gecontroleerd” lichaam genieten. Zie onderstaande link.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0041785/2023-01-01

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *