In NRC 24/12/21 stelt Maarten Schinkel in zijn artikel het volgende. “Zo zou Covid de eerste pandemie kunnen worden die zowel de vermogens- als de inkomensongelijkheid vergroot. Een soort diapositief van de Zwarte Dood dus.” Dit als reactie op zijn vraag: een pandemie was toch een Grote Gelijkmaker?

Nou kan je alles vinden van de Covid pandemie, maar deze reactie is in zijn algemeenheid niet zomaar te volgen. Onderscheid moet worden gemaakt tussen de effecten van de pandemie als ziekte zelf en het effect van de interventie door de overheid (stilleggen van de maatschappij, vaccineren, opendraaien van de geldkraan). Maarten Schinkel gooit alle effecten op een hoop. Hij moet hebben bedoeld, dat slechts de interventie door de overheid effect heeft op de vermogens- en inkomensongelijkheid. Maar ook dan klopt het niet.

Het economisch en maatschappelijk leven tendeerde voor het tijdperk Covid al naar grotere ongelijkheid door huizen- en aandelenbezit. Lees vooral Piketty.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/28/verwaarloos-de-armen-niet-zij-winnen-het-uiteindelijk-altijd-a3992160

Ook het draaien aan de geldpers door de EU vond al plaats voor het tijdperk Covid (quantitative ease, qe). Met alle gevolgen voor de bubbel op de huizen- en aandelenmarkt. De door Schinkel geschetste groeiende vermogens- en inkomensongelijkheid bestond dus al voor het tijdperk Covid. Overigens is de interventie door de overheid wel de oorzaak van inflatie, die gelukkig tijdelijk is. De inflatie koelt de Nederlandse economie in overdrive af door een gedempte kooplust. Wat weer de inflatie tegenhoudt. Maar die ook de (spaar- en pensioen)rente weer richting een gewenst niveau drukt. Gunstig, ook voor de kleine beurs.

Het effect van Covid als ziekte is niet anders dan die van de pest, de Zwarte Dood. Zonder interventie door de overheid zeist IJzeren Hein zonder aanzien des persoons. Waarna de maatschappelijke en economische ontwrichting tot de door Schinkel beschreven Grote Gelijkmaker zou hebben geleid. 

De interventie door de overheid maakt het verschil. Die interventie – nauwelijks aanwezig tijdens de pest – heeft geleid tot het stilleggen van de maatschappij, tot vaccineren en tot het meer opendraaien van de geldkraan. Daarmee is juist belemmerd, dat het maatschappelijk leven zou worden opgeschud naar een natuurlijk evenwicht. Een evenwicht met minder oude en ongezonde mensen. Wat tot minder zorgkosten en pensioenlasten zou hebben geleid. Maar ook een evenwicht met minder niet-levensvatbare ondernemingen zoals de ‘hobby’ ZZP’er tot en met de klimaatschadelijke KLM. Sterke ondernemingen blijven dan over, opgewassen tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw. 

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.