Taxlive 1/8/24 VNVandaag 31/7/24 Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 18-07-2024 (publicatie 25-07-2024) BRE 23/3273 t/m 23/3275 ECLI:NL:RBZWB:2024:4981

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2024:4981

X maakt op 14 februari 2023 bezwaar tegen aanslagen IB/PVV 2013 en 2015 die zijn gedagtekend 20 april 2016 respectievelijk 29 maart 2017. In geschil is of de inspecteur deze bezwaren terecht wegens termijnoverschrijding niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur de verzending van de aanslagen niet heeft kunnen bewijzen omdat onduidelijkheid is aan welk postvervoersbedrijf de poststukken zijn aangeboden. Uit de verzendadministratie van de Belastingdienst blijkt niet of de aanslagen zijn aangeboden aan PostNL of aan Sandd. Door deze onduidelijkheid heeft de inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat de aanslagen aan een postvervoersbedrijf zijn aangeboden. Niet gebleken is dat de aanslagen X op een andere manier hebben bereikt. De rechtbank oordeelt dat ten tijde van het maken van bezwaar nog geen sprake was van een juiste bekendmaking van de aanslagen. Nu wel aannemelijk is dat de aanslagen al tot stand waren gekomen, moeten de bezwaren worden aangemerkt als ontvankelijke premature bezwaren. De rechtbank concludeert dat de bezwaren ten onrechte niet-ontvankelijk zijn verklaard en wijst de zaken terug naar de inspecteur.

Twee punten vallen op in onderstaande uitspraak van de rechtbank. De inspecteur die de bezwaren op 4/5/23 niet ontvankelijk verklaart vanwege termijnoverschrijding, maar niet op de hoogte is van de door de rechtbank aangehaalde arresten van de HR zoals die van jan 2023 over de verzending van poststukken nl. duidelijk maken aan welk postbedrijf de post is meegegeven. Niet voldoende is, dat uit de administratie van de Belastingdienst blijkt, dat de post het bureau van de inspecteur heeft verlaten. Wat is de rol van de procesdeskundige als steun van de inspecteur geweest?

Vervolgens de geloofwaardige verklaring van belanghebbende op de zitting, dat hij niet eerder dan het moment waarop in 2023 dwangbevelen aan hem werden uitgevaardigd met (het bestaan) van de aanslagen bekend is geworden. Waarom precies geloofwaardig wordt niet duidelijk. Maar bij elke rechtbank (niet alleen de fiscale) is de kans op succes groot, als je in persoon het verhaal kan vertellen – eventueel met een snik. De wind van de menselijk maat waait belanghebbende in de rug.

Interessante aspecten voor de praktijk om rekening mee te houden.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *