Citaat Simon Carmiggelt: “In Nederland mag niks, maar is alles toegestaan”

Wereldwijd is volgens het eerste Global Tax Evasion Report van het EU Tax Observatory belastingontwijking via belastingparadijzen de afgelopen tien jaar met een factor drie afgenomen. Nederland (met bijna 180 miljard dollar) is de meest gebruikte bestemming geworden van multinationals om hun winsten naar toe te sluizen. Eerder was dat Ierland. Aldus Taxlive.

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/belastingontwijking-via-belastingparadijzen-daalt-maar-nederland-blijft-spil/

Het rapport gaat wel over het jaar 2020 en eerder. Het effect van de ingevoerde wetgeving daarna zal nog niet zichtbaar zijn. Het opruimen van lege BV’s was altijd al een speerpunt binnen de Belastingdienst. Maar het is zeer eenvoudig om zo’n BV in leven te houden door de contributie van de KvK te blijven betalen. In het toezicht geven deze BV’s niet voldoende correctiepotentieel, zoals een BV met een nihilaangifte, waar op de balans slechts een onbekende buitenlandse schuld van 1 miljard dollar staat tegenover een even grote onbekende buitenlandse vordering.

Global Tax Evasion Report 2024 – Eutax (taxobservatory.eu)

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *