Floor Rusman in haar column in NRC 18/9/21 citeert Hugo de Jonge in het coronadebat over de coronapas: ‘Ik denk eerlijk gezegd dat de waarheid weleens hard kan zijn’. Een uitspraak die ook van toepassing is op het klimaatdebat over het terugbrengen van de CO2 uitstoot naar aanleiding van het laatste IPCC rapport.

Een extra 6,8 mrd zal het demissionaire kabinet in de begroting 2022 uittrekken (NRC 18/9/21). Slechts om te voldoen aan de eis van de HR in de Urgenda zaak. Voor extra subsidies aan bedrijven. Niet omdat het IPCC rapport een directe fundamentele discussie vereist – ook zonder kabinet- met de daarbij gepaard gaande te verwachten veel hogere financiering en gevolgen voor alle Nederlanders (zie het artikel van Mark Beunderman ook in NRC 18/9/21 over emissiekosten voor de burger). Beschamend weinig vergeleken met de belastingmiddelen van meer dan 30 mrd die nu al zijn besteed aan de coronamaatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven. Zet het begrotingsbedrag op een veelvoud ervan om de discussie in de Tweede Kamer alvast op stoom te brengen. Daar is geen kabinet voor nodig.

In de Nederlandse handelsgeest trekken de koopman en de dominee samen op. In dit uur u moet de dominee de koopman aan zijn oren trekken en hard de waarheid vertellen over hoe de aarde ervoor staat. Het IPCC geeft geen politieke aanbeveling. Maar ik raad u aan het angstaanjagende boek van Fred Pearce (schrijver over milieuproblemen, 2007) te lezen: De laatste generatie. Een citaat op de cover: ‘ De aarde glijdt de braadpan in, maar wij kunnen het nog niet echt geloven. Een uitleg die leest als een detective.’

Het vuur onder die braadpan moet direct uit. 

Reactie Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *