Hub van Wersch (NRC 8/9 Integriteit is een streven), maakt een essentiĂ«le denkfout in zijn reactie op het artikel van Mark Kranenburg (NRC 4/9). Het adagium: je bent integer of je bent het niet, vindt hij onzin, omdat fouten/vergissingen altijd worden gemaakt bij de overheid. Maar fouten maken heeft niets met integer zijn te maken. Zijn gedachte doet geen recht aan velen van mijn ex collega’s. Integer zijn is de wil om het goede te doen. Een geinternaliseerde intentie. Dat het niet altijd lukt – bijv. omdat er fouten worden gemaakt – doet niets af aan het integer zijn. Die eis moet je stellen aan een met publiek geld betaalde overheidsambtenaar.

Mocht Hub van Wersch voor een inspecteur vennootschapsbelasting zijn zaak willen bepleiten, dan mag hij verwachten dat de inspecteur – rekening houdend met de omstandigheden – altijd het goede wil doen, integer is dus. Dat de inspecteur een fout maakt, kan gebeuren. Maar dan is het integer om die fout te herstellen. Om het goede te doen dus. Dat is in veel gevallen in de toeslagenaffaire niet gebeurd. Dat is niet integer, dus. 

Citaat Lao Tse: Wie zeer integer is, legt daar geen nadruk op.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *