https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/07/roberto-saviano-niet-het-rottend-maar-het-kloppend-hart-a4053997

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat Roberto Saviano door de moord op de onderzoeksjournalist Peter R de Vries een rood waas voor zijn ogen heeft gekregen (zie artikel “Nederland is een van de misdadigste landen ter wereld” NRC 30/7/21), waarna hij opnieuw het vuil over Nederland en de Nederlanders uitstort (https://www.parool.nl/nieuws/schrijver-gomorra-nederland-heeft-dit-aan-zichzelf-te-wijten~be280559/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F ) 
Nederland is naar mijn mening een land, waarin het sterke koppel van de koopman en de dominee de economie bestiert. Beiden zorgen ervoor dat de Nederlanders een goed belegde boterham verdienen. Daartoe werkt de koopman aan een uitstekend netwerk van internationale betrekkingen en legt de dominee dit netjes vast in verdragen, ook op fiscaal gebied. Maar de Nederlandse open economie trekt ook – steeds meer – gasten aan die zich een slechte koopman tonen en de dominee ten grave dragen. Deze gasten zijn al van oudsher op zoek naar landen, waar het toezicht zwak is of dit toezicht op basis van vertrouwen juist bij de burger zelf ligt. Maar ook naar landen, waar zakelijke betrekkingen niet door de ‘omerta’ worden beheerst, maar door wetgeving gericht op eerlijk zakendoen.  Globalisering – men kan er alles van vinden – heeft daartoe in sterke mate bijgedragen. Een open en nette economie als die van Nederland zal meer dan andere economieën dit soort lieden aantrekken. Maar het bewustzijn groeit – anders dan Saviano suggereert – om daar een tegenwicht tegen te bieden. Een greep uit enkele publicaties:

https://www.transparency.nl/nieuws/2017/12/risicoanalyse-nederland-maatregelen-witwassen-niet-effectief/  

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-kan-geen-belastingparadijs-zijn-en-tegelijkertijd-witwassen-streng-aanpakken~b02fc6f6/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Het beschuldigen van de Nederlander in het algemeen van de misdadigheid van haar inwonende criminele lieden is net zo waanzinnig als KLM van moord beschuldigen, omdat het een moordenaar heeft vervoerd.
De wereld verhardt door de handel in drugs. Niet in het minst door de georganiseerde misdaad. Dat het met die handel verdiende zwarte geld een weg zoekt naar de witte bovenwereld is – hoe bizar ook – eigenlijk een logische zoektocht naar een eigen economisch systeem. Onwenselijk, omdat het economische principe geldt, dat ‘bad money always drives out good money’. Daar moet een nette economie tegenwicht aan bieden. Dat een goed systeem dan maar moet wijken voor de strijd tegen criminele organisaties – die suggestie lijkt in het verhaal van Saviano te schuilen – is het kind met het badwater weggooien. De overheid gaat de strijd aan – anders dan Saviano suggereert – zonder de methode van dood en verderf van de georganiseerde misdaad over te nemen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiele-sector/aanpak-witwassen-en-financiering-terrorisme). Nederland is niet het rottend, maar het sterk kloppend hart van Europa. 
Citaat Multatuli: Het is onbillijk van ’n cirkel, de hoek te verwijten dat hij scherp is.

Ricky Turpijn

Reacties/verwijzingen: `

https://ellentimmer.com/
Het is jammer dat de media zich kritiekloos lenen voor dit soort overheidsmarketing. Zij zouden kritischer moeten zijn op de praktische uitvoerbaarheid en op de surveillance maatschappij die door de regelgevers wordt gecreëerd.
Aanvulling 10 augustus 2021
Het verhaal van Saviano in het NRC van juristenhater Folkert Jensma past prima in het marketingconcept dat ik hierboven beschreef. Gelukkig laat niet iedereen dit soort onzin lijdzaam over zich heengaan. Ricky Turpijn schreef in het NRC een reactie, wat op instemming van witwasbestrijdster Anita van Dis kon rekenen, zie haar LinkedIn bericht. Framing kan ook te ver doorschieten.

https://www.linkedin.com/posts/anita-van-dis-setz_niet-het-rottend-maar-het-kloppend-hart-activity-6830458409297428480-4Id1
Eind juli stond een aanklacht tegen Nederland in het NRC afkomstig van de italiaan Roberto Saviano, schrijver van Gomorra. Hij noemt Nederland een belastingparadijs en knoopt daaraan vast dat wij daardoor de productie en handel in verdovende middelen wind in de zeilen geven en daarmee de moord op Peter R. de Vries op ons geweten hebben. Nederland gezien als een gesloten cirkel, zonder enige invloeden van globalisering. Gelukkig is het niet zo zwart-wit. Er zijn heel wat belastingparadijzen die geen narco staat zijn en narco staten die geen belastingparadijs zijn. Goed deze tegenhanger van Rickey Turpijn. Mooi geschreven.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.