VRT NWS
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/22/ccs-ccu-deel-2-bodem-en-zee-enhanced-weathering/

“Wanneer olivijn CO2 onttrekt aan het zeewater, wordt het water minder zuur en verhoogt ook de buffercapaciteit van de zeeën en oceanen om CO2 uit de atmosfeer op te slaan.  Momenteel absorberen onze zeeën wereldwijd zowat 20 procent van de totale CO2-uitstoot.

Omdat we massaal CO2 in de lucht blijven pompen door fossiele brandstoffen te gebruiken, zullen Negatieve Emissietechnieken (NET’s) als deze steeds belangrijker worden. Momenteel slorpen land en zee samen ongeveer 50 procent van onze jaarlijkse uitstoot van 40 gigaton CO2 op. Bij deze techniek van geo-engineering gaan we natuurlijke ecosystemen een duwtje in de rug geven om op natuurlijke wijze CO2 weer uit de lucht te halen.”

Rijkswaterstaat
https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/duurzame-leefomgeving/circulaire-economie/biobased-innovaties/olivijn

“Olivijn is één van de meest voorkomende silicaten op aarde en reguleert al miljoenen jaren het CO2 in de atmosfeer. Bij aanwezigheid van water wordt CO2 via een natuurlijke chemische conversie omgezet in carbonaat (kalk). Dit is een onomkeerbaar proces en daarom een effectieve manier om CO2 in de lucht blijvend te reduceren. Carbonaat is tevens een belangrijke voedingsstof voor schelpdieren en helpt verzuring van bodem en water tegen te gaan. Naast een rol in negatieve CO2-emissie kan olivijn in potentie dan ook bijvoorbeeld helpen tegen de verzuring van de oceanen. Wel moet rekening gehouden worden met het vrijkomen van nikkel, een gifstof dat van nature aanwezig is in olivijn. De verweringssnelheid van olivijn, en dus de effectiviteit van de vastlegging van CO2, wordt bepaald door de gebruikte korrelgrootte (hoe kleiner hoe sneller) en de omgevingscondities waarin olivijn wordt toegepast. Het vrijkomen van nikkel hangt hier direct mee samen. 1 kg olivijn kan maximaal ongeveer 1 kg koolstofdioxide vastleggen.”

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.