“Ik ben bang dat, wanneer we deze golf, en de volgende golf, en de daarop volgende golf hebben overleefd, Nederland niet meer Nederland zal zijn” zegt Rosanne Hertzberger in haar column NRC 27/11 over de corona aanpak. Zij geeft met haar column voedsel aan al die goedzakken van Nederlanders om zich niet te vaccineren.

Wat was Nederland dan voordat corona op de deur klopte? Zij zegt het in de laatste regels: “Het weefsel dat uiteen wordt gereten”. Met het weefsel doelt zij op al die goedzakken van Nederlanders die vóór corona vrijwillig leuke dingen met elkaar doen, zolang je ze maar niet dwingt. Ik dacht dat die roze bril al heel lang in stukken lag. Dat het verenigingsleven sterk ingebed is in Nederland volgens Hertzberger, wil nog niet zeggen, dat de leden ervan goedzakken zijn. Kijk maar naar die goedzakken van voetbalsupporters. Maar ook de vruchteloze zoektocht naar goedzakken die bestuurstaken op zich willen nemen.

Het wordt opruiend, als Hertzberger ervan uitgaat, dat de overheid “met de naald in de hand steeds grotere delen van de maatschappij tegen zich in het harnas jaagt”. Het grootste deel is gevaccineerd en dat deel keert zich op dat punt helemaal niet tegen de overheid. Vaccinatie is de uitweg voor de pandemie. Dat weet zij ook. De circulatie van het virus moet stoppen (door haar genoemd golf na golf na golf). Zo niet, dan zullen er (dodelijke) mutaties blijven komen. Waartegen weer nieuwe vaccinaties moeten worden ontwikkeld. Een kat-en-muisspel. In dit land van goedzakken wordt juist met fluwelen handschoenen toegewerkt naar het overtuigen van de laatste niet gevaccineerden. Grote aantallen dodelijke slachtoffers per dag zoals in Portugal moet worden voorkomen. Maar de schokgolf daarna heeft wel een vaccinatiegraad van 98% bereikt.

Gevaccineerden én niet gevaccineerden kunnen elkaar besmetten is haar verzuchting. Waar. Maar bij de sjoelclub speelt iets anders. Een deel van de gevaccineerde leden van de sjoelclub heeft angst besmet te worden door leden/niet gevaccineerden. Dat komt niet door het vaccinatiebeleid van de overheid. Maar dat komt door het bestaan van het alsmaar circulerende virus.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *