Citaat Eugène Marbeau: “Het onthullen van de geheimen van anderen is niet openheid, maar indiscretie.”

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/coalitie-eens-over-nieuwe-box-3-heffing-combinatie-van-vermogensaanwasbelasting-en-vermogenswinstbelasting/

De coalitiepartijen hebben een compromis gesloten over de toekomst van de box 3-heffing. Er komt een mengeling van belastingvormen voor verschillende soorten vermogen, waarmee demissionair staatssecretaris Van Rij (Financiën) de fracties van VVD, D66, CDA en CU tevreden heeft gesteld. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf.

Van Rij kiest voor een combinatie van een vermogensaanwasbelasting, elk jaar direct belasting heffen over de waardestijging, en een vermogenswinstbelasting: pas afrekenen nadat de winst ook daadwerkelijk verzilverd is. Dat laatste zou bijvoorbeeld gelden voor vastgoedbeleggingen.

De opvolger van de vermogensrendementsheffing was nodig nadat de Hoge Raad eind 2021 een streep zette door de box 3-heffing omdat de fiscus belasting inde over een verondersteld rendement op spaargeld, terwijl mensen niet of nauwelijks rente van hun bank kregen. De nieuwe box 3-belasting kan op z’n vroegst in 2027 ingevoerd worden, aldus de krant.

Opmerking

Nagekomen: een internetconsultatie op een nieuw wetsontwerp Wet werkelijk rendement box3 is opengesteld.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *