Crocs, plastic sandalen met een charme van ultieme lelijkheid. Internationaal gewild artikel. Sinds kort geen charme om via de zgn. CV/BV constructie – met medeweten van de Belastingdienst NL en VS – een fiscaal vriendelijk belastinguitstel over haar royalty’s te creëren (zie NRC 8/9/21). Crocs, vastgelegd als merk in de CV (ook wel op zee genoemd) als ware het een eigendomsrecht. Exploitatie van dat recht levert royalty’s op, wereldwijd verzameld door de in NL gevestigde BV. Vervolgens doorbetaald aan de CV. Deze royalty’s geven waarde aan het recht, nl. de waarde in het economische verkeer (wev). Net zoals de waarde van een bedrijfspand wordt bepaald door haar toekomstige opbrengsten. Tegen deze wev wordt het merk Crocs – als ware het een bedrijfspand – verkocht, indien de CV deze zou (terug)verkopen aan de BV. 

Over deze wev mag de BV fiscaal afschrijven. Dit is een beginsel in de winstbelasting. Geen fiscale truc. Maar fiscaal recht. Een belangrijke. Over de hoogte van de wev zou je – natuurlijk – kunnen twisten. Maar het zonder reden de waarde op nihil zetten of het zonder reden de fiscale afschrijving weigeren om een onwelgevallige aftrek tegen te gaan, kan de winstbepalingsregels op zijn kop zetten. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor het fiscale recht. Dat is een doodzonde. Niet doen. 

Citaat Adam Smith: Elke belasting is voor de persoon die hem betaalt een kenteken, niet van slavernij maar van vrijheid

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *