Citaat J van Reen: “Pensioen: fase tussen werk en zerk”

https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/publicaties/kg04020231-de-kwalificatie-van-de-zwitserse-anlagestiftung-voor-toepassing-van-het-verdrag-nederland-zwitserland/

Een Anlagestiftung wordt in Zwitserland aangemerkt als een niet-transparante entiteit en is aldaar in het algemeen vrijgesteld van belastingen naar het inkomen. Aldus de kennisgroep. In de uitwerking lijkt uitgegaan te zijn van een algemene bekendheid.

Een Zwitserse Anlagestiftung is dus een Stiftung volgens art 80 ZGB, waarop het Stiftungsrecht van toepassing is voorzover andere wetten daar geen inbreuk op maken. Handig zou zijn te melden, dat de Stiftung onder het onderdeel juristischen personen van het ZGB (rechtspersonen) wordt genoemd. Dat verklaart, dat de Stiftung niet transparant zou kunnen zijn. Kwalificatietechnisch zou een naar Nederlands civiel recht vergelijkbare rechtsvorm erbij gezocht moeten worden. Dat zou de stichting kunnen zijn. Maar die vergelijking is niet gemaakt. De kwalificatie van de Anlagestiftung had op dit punt scherper gekund.

Ricky Turpijn

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *