https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/23/brieven-23102021-a4062806

Prachtig toch, die ontwikkeling naar de volgende fase van het internet: de metaverse (NRC 11/10)? Leven binnen een zelf gefantaseerde wereld op internet. Letterlijk: even de werkelijkheid ontvluchten, een momentje voor jezelf. Maar is er geen addertje verscholen onder het digitale gras? Begonnen met wiet van de hippies in de jaren 60 van de vorige eeuw, de LSD trips van de Beatles, de heroïne shots van de junkies in Rotterdam, de cocaïne snuivers aan de Amsterdamse Zuidas tot aan de extacy, crystal meth etc. pillen slikkende feestbeesten toe. Allen verslaafd aan het ontvluchten van de werkelijkheid. Allen op zoek naar die ‘rush’. Metaverse zal net zo verslavend werken. De echte wereld is psychisch onleefbaar, te complex geworden. Dan is een zelf gecreëerde wereld op internet de oplossing. Maar nu goedkoop en voor letterlijk de hele wereld bereikbaar. Zoals  het in de film Avatar duidelijk wordt, zelfs een permanente oplossing. De geboorte van een parallelle wereld.

Zoals zo vaak de vraag bij techniek: moeten we dit willen, omdat het kan? Ook nu weer geen relevante vraag; de autonome ontwikkeling van techniek is niet te stoppen.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.