https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/09/brieven-9112021-a4064716#/handelsblad/2021/11/09/#116

Christiaan Weijts beschrijft in zijn column (NRC 5/11) over het woonprotest in Rotterdam een steeds heftiger ontwikkeling in de publieke ruimte namelijk ‘trial by media’. Het gaat daarbij om het politieoptreden. Zoals Weijts terloops terecht opmerkt, zijn politiemensen ook gewone mensen. De afgelopen jaren als kop-van-jut te zijn behandeld – voor een deel wellicht terecht – heeft een grens bereikt. Het publiek is voor haar oordeel heel vatbaar voor bewegende beelden op social media. Politie drones voorzien nu ook daarin. Weijts geeft aan, dat hij de beelden van politie én demonstranten niet vertrouwt om te kunnen zeggen wie schuldig is aan het geweld. Hij slaat de spijker op zijn kop. Dat is nu precies wat de politie wil zeggen met haar actie. Zeker niet om zichzelf vrij te pleiten. Maar om duidelijk te maken, dat camerabeelden op sociale media niet altijd het volledige beeld geven. Met deze ‘trial by media’ moet je dus ophouden. Dat er harde klappen zijn gevallen is wel duidelijk. Onderzoek later zal wel uitmaken wie schuldig is. Je hoeft overigens echt niet van de politie te houden. Maar respect zal wel respect oogsten. Juist omdat de gewone politieman ook lijdt onder de woningcrisis.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/05/ik-wil-van-de-politie-kunnen-houden-maar-ik-vertrouw-de-politiechef-niet-a4064464

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.