Citaat John Updike: “Fraude laat de wereld draaien”

Taxlive 12/10/23 VNVandaag 11/10/23

Taxlive meldt: “Staatssecretaris Van Rij van Financiën deelt de jaarlijkse monitorbrief over de effecten van de aanpak van belastingontwijking met de Tweede Kamer.

In de brief staat de monitoring van de financiële stromen van renten, royalty’s en dividenden vanuit Nederland naar laagbelastende jurisdicties centraal. Deze stromen zijn aanzienlijk afgenomen van € 38,5 miljard in 2019 naar € 6 miljard in 2022. Er is hierbij geen sprake van een waarneembaar “waterbed-effect”, waarbij de inkomensstromen omgeleid worden via andere doorstroomjurisdicties. Die uitgaande stroom is ook gedaald van € 55 miljard in 2019 naar € 46 miljard in 2022.”

Opmerking

De financiële stromen zijn aanzienlijk afgenomen. Maar is niet het doel om de stroom naar laagbelastende jurisdicties naar 0 miljard te krijgen? 6 miljard is nog steeds een boel geld. Hoewel je zo ineens in de Powerball-loterij een bedrag van 1,73 miljard dollar kan winnen. Belastingheffing over deze financiële stromen nemen deze bedrijven dus voor lief. Is er dan nog steeds sprake van belastingontwijking voor die 6 miljard? Ik ben benieuwd of het recente onderzoeksverslag van het CPB onder de naam ‘Belastinggemotiveerde royaltystromen: omvang van misgelopen belastingen’ door de staatssecretaris daarbij is meegenomen.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *