Citaat Jean Paul Franssens: “Alleen bij een grote vriendschap kun je je een grote ruzie veroorloven.”

https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/publicaties/kg04020245-polen-mag-geen-belasting-heffen-over-huurvergoedingen-voor-vrachtwagens-betaald-door-poolse-deelneming-aan-nederlandse-moedermaatschappij

De kennisgroep heeft mede op basis van een eerder ingenomen standpunt duidelijk gemaakt, dat de betalingen van een Poolse dochtermaatschappij aan haar Nederlandse moedermaatschappij voor de huur van vrachtwagens voor het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting als royalties moeten worden aangemerkt. De vraag is of in de zin van de interest- en royalty richtlijn er ook sprake is van royalties nu er sprake is van verbonden ondernemingen (deelname moeder in dochter van 25%) in de zin van de richtlijn. Op grond van een taalkundige interpretatie komt de kennisgroep tot een bevestiging van die vraag. Op grond van die richtlijn betekent dit, dat Polen geen bronbelasting op royalties mag inhouden. Polen doet dat toch.

Het standpunt van de kennisgroep vertelt verder niet wat de consequentie daarvan is. Naar mijn mening betekent dit, dat de Poolse bronheffing niet kan worden aangemerkt als een verrekenbare bronheffing bij de Nederlandse moedermaatschappij in de zin van het verdrag. Immers, het verdrag geeft daartoe geen grondslag. Dit betekent, dat de moedermaatschappij met een dubbele heffing wordt opgezadeld, waarvoor wederzijds overleg nodig is. Vanuit de optiek van Nederland moet Polen terugtreden. Maar dat moet natuurlijk wel door de Nederlandse en eventueel de Europese rechter worden bevestigd.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *