And now for somethin’ completely different!
Vrij naar Monty Python 😀

De fiscalist anno nu lijkt te zijn terechtgekomen in een duizelingwekkende maalstroom van fiscale informatie; overal te krijgen op het internet. Dat wil zeggen, dat de nieuwsberichten van de verschillende instellingen van broodschrijvers je om de oren vliegen. Dit alles om je het gevoel te geven, dat je niets mag missen. Een gevoel van verslaving ontstaat. Zoals ook opgeroepen door sociale media. Eigenlijk zou de Jellinek kliniek hier aandacht aan moeten geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is maalstroom-1024x576.jpg

In vroegere tijden kon fiscaal nieuws nog enige maanden in de rondzendmap blijven. Met de snelheid van internet en de veeleisende klant (de factuur wordt immers uitgespeld) is dat verleden tijd. Maar ook door de nieuwe ontwikkeling, dat het speelveld om rendabele fiscale constructies uit te denken steeds kleiner wordt. Niet in het minst door de plicht van het melden van constructies, die over de fiscale schreef gaan.

Maar er zijn maar 3 fiscale bronnen, waaruit geput wordt.

– Dat zijn de dagelijkse lava aan uitspraken van rechters op rechtspraak.nl (jurisprudentie).
– De brei aan brieven en publicaties van de staatsecretaris van financiĂ«n richting de Tweede kamer op overheid.nl.
– Ook de praktische info van de Belastingdienst zelf voor de burger op Belastingdienst.nl.
Niet meer dan dan 3 bronnen dus.

De broodschrijvers maken er een dagelijkse compilatie van en stellen dit gratis ter beschikking aan het publiek. Met de bedoeling – natuurlijk – de fiscalist te verleiden kennis te nemen van wat die goedbetaalde broodschrijvers – werkzaam in de fiscaliteit zoals de universiteit, de belastingadviespraktijk en het min van fin – er zelf van vinden.
SmeuĂŻge opinies en noten, doorwrochte naslagwerken etc. Maar dan tegen een duur abonnement, voor de aanschaf waarvan een fiscalist nog heel wat declarabele uren moet maken.

In theorie zou het voor de fiscalist voldoende moeten zijn om dagelijks de 3 bronnen te raadplegen om de klant van de relevante info te voorzien. Maar het is ook handig dat er een voorselectie is gemaakt. Daarom heb ik een begin gemaakt om wat relevante sites op het gebied van de fiscaliteit en met name de jurisprudentie bij elkaar te zetten.

De 3 bronnen voor de fiscalist:

https://www.rechtspraak.nl/
https://www.overheid.nl/
https://www.belastingdienst.nl/

De broodschrijvers:

https://www.taxence.nl/
https://www.taxlive.nl/nl/
https://www.ndfr.nl/
https://www.futd.nl/

Hieronder zal ik opvallende jurisprudentie apart opnemen en – zo mogelijk – een beetje van ludiek commentaar voorzien. Zoals het een oud inspecteur vennootschapsbelasting betaamt 😀

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *