De kennisgroepen van de Belastingdienst bombarderen het publiek met hun standpunten. Wie zich op hun website abonneert krijgt in real time de standpunten per mail over het scherm. Mooi, omdat zij daarmee als een soort belastingtelefoon ongevraagd advies geven. Maar het geeft ook direct de gelegenheid om kritisch als derde er naar te kijken. Natuurlijk is een voor de belastingplichtige relevant gunstige uitspraak een cadeautje, die je zonder nadenken graag in je binnenzak wilt opbergen. Een standpunt helpt de inspecteur om een geschil op te lossen. Maar het kan ook leiden tot een gang naar de rechter, als belastingplichtige het er niet mee eens is. Dat kan gaan tot aan de hoogste rechter. Soms wordt een kennisgroep overvallen door een uitspraak, waarin zij niet eerder is betrokken. ‘That’s all in the game’, omdat de inspecteur zijn eigen bevoegdheid heeft om te beslissen. In gevallen die maatschappelijk gezien gevoelig kunnen liggen, is het verstandig de collega’s van de kennisgroep vooraf in te lichten. Een voorbeeld is het standpunt over de toegestane aftrek voor de inkomstenbelasting van kosten van de aanschaf van donorzaad door een vrouw met verminderde vruchtbaarheid, die een medisch noodzakelijke IVF behandeling ondergaat.

https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/publicaties/kg20220236-uitgaven-voor-donorzaad-van-een-alleenstaande-en-verminderd-vruchtbare-vrouw-en-aftrek-specifieke-zorgkosten/

En hier heb je al meteen het discussiepunt of het standpunt nu algemene werking heeft of alleen voor het speciaal aan de kennisgroep voorgelegde geval. Immers, de vraag hier is of uitgaven voor donorzaad van een alleenstaande en verminderd vruchtbare vrouw van 40 jaar aftrekbaar zijn als specifieke zorgkosten. Niet 39 of 41 jaar, maar 40. Daarbij neemt de kennisgroep een hobbel, door verminderde vruchtbaarheid als ziekte aan te merken opgehangen aan een definitie van een Hof. Dat is niet een specifiek standpunt, maar Ă©Ă©n met algemene werking. De vraag is of dat nodig is, als voor aftrek van kosten van de IVF behandeling een medische indicatie (dus ziekte) is vereist en de kosten van aanschaf van het donorzaad daar direct mee te maken hebben. Deze kennisgroep zal waarschijnlijk ook in overleg zijn getreden met haar collega kennisgroep, die zich bezighoudt met art 5 Wet vennootschapsbelasting, de zorgvrijstelling voor lichamen die “uitsluitend of nagenoeg uitsluitend werkzaamheden verrichten, welke bestaan uit:1°. het genezen, verplegen of verzorgen van zieken,..”. Verminderd vruchtbare vrouwen zijn dus ook zieken in de zin van deze wet.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *