Als je de mainstream media moet geloven, is er groot onbegrip onder de bevolking over het stroperige verloop van het formatieproces. Onbegrip, omdat de hoofdrolspelers niet over hun eigen schaduw willen stappen. En dus alleen blokkades opwerpen. Dit onbegrip is niet terecht. Alsof de bevolking niet zelf de oorzaak is van dit moeizame proces. De bevolking als kiezer dus. De verkiezingsuitslag heeft tot versplintering van de midden partijen geleid. Met als uiteindelijk gevolg 18 fracties! Niet voor niets zo veel. De bevolking is namelijk sterk verdeeld over hoe Nederland er uit moet zien. Probeer maar eens met 18 buren een hofje in te richten. Het formatieproces is juist een afspiegeling van deze verdeeldheid in de samenleving. Natuurlijk moet aan het proces ooit een einde komen. Maar onbegrip over het formatieproces staat gelijk aan onbegrip over je eigen gedrag als kiezer. De democratie draait nu immers op volle toeren. Daar moet je juist begrip voor hebben.

Wat wel terecht op onbegrip kan rekenen is het toenemend wantrouwen in de overheid en haar bestuurders (NRC 21/9/21). Dit staat namelijk in schril contrast met de uitkomsten van een CBS onderzoek, dat in augustus 2020 is gepubliceerd. Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen namelijk gelukkig te zijn. Mede door het vertrouwen in instanties. Dit aandeel is door de jaren heen zeer stabiel. https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/geluk-en-persoonlijkheid?onepage=true
Ook blijkt Nederland volgens een recent VN rapport uit maart 2021 incl. Covid op plaats 5 te staan van het meest gelukkige land ter wereld. https://worldhappiness.report/

Natuurlijk is in heel korte tijd heel veel gebeurd in de relatie overheid en burger. Maar is het waard om wat ons leven binnen een gemeenschap reguleert – namelijk de overheid – te wantrouwen? De individuele ambtenaar op de vloer wil niets anders dan goed werk leveren en het goede te doen voor de burger. Het wantrouwen brengt onzekerheid en heeft gevolgen voor de dienstverlening. Dat brengt weer wantrouwen met zich mee. Een neerwaartse spiraal. 

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *