Citaat Seneca: “Bedrieglijk is de schijn der dingen”
Taxlive 10/12/24 VNVandaag 9/12/24
Samenvatting
Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.
Het ministerie heeft bevestigd aan staffingbedrijven dat veel contracten met zzp’ers die een hoog risico op schijnzelfstandigheid hebben, eind 2024 worden verlengd. “In 2025 zullen, indien noodzakelijk, nog nieuwe uitvragen volgen,” aldus het ministerie in de brief. Het ministerie benadrukt daarbij dat “ook in de Tweede Kamer is bevestigd dat de hersteloperatie de komende jaren schijnzelfstandigen kan blijven inzetten.
Het platform citeert uit de brief verder dat als de bureaus reputatieschade lijden door controles, het ministerie adviseert hen te verwijzen naar “de afspraken die in de Tweede Kamer zijn gemaakt ten aanzien van de inzet van schijnzelfstandigen ten behoeve van de hersteloperatie.”
In de zomer schreef het ministerie nog aan de Tweede Kamer dat er actief zou worden gestuurd op het afbouwen van situaties van potentiële schijnzelfstandigheid per uiterlijk 1 januari 2025. Voormalig staatssecretaris Idsinga meldde echter in september dit jaar dat het ministerie van Financiën ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aanhoudt bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). De Belastingdienst zal ook bij de UHT gaan handhaven, zei Idsinga destijds. “Er zal in het handhavingsbeleid geen uitzondering worden gemaakt voor overheidwerkgeverschappen.”
Opmerking
De VVD gaat Kamervragen stellen over de verlenging van de contracten met staffingbureaus, die de schijnzelfstandigen leveren voor het werk bij de UHT.
Voor het grotere goed om de afdoening van het rechtsherstel toeslagenouders niet te vertragen. Kennelijk heeft de Tweede Kamer dit ondersteund (zou uit de brief van het min van fin blijken). Maar dan is het niet bekend bij de VVD.
Het is een wespennest waar de loonbelastinginspecteur straks in terecht komt, als hij de eerste de beste zorgondernemer binnen stapt die duidelijk met schijnzelfstandigen werkt en voor de voeten geworpen krijgt een zelfde behandeling te willen als de UHT.
Zeker als de verlenging ondersteund wordt door de Tweede Kamer is er een interessante rechtsvraag ontstaan. Discrimineert de Tweede Kamer door een overheidsorgaan toe te staan met schijnzelfstandigen te werken en andere werkgevers niet? Dus het gaat verder dan alleen soepeler de feiten te interpreteren bij UHT, discriminatie-light.
Of heeft de Tweede Kamer een groter probleem dan ongelijke behandeling? Immers, het aanpakken van schijnzelfstandigheid bij wetsovertredende detacheringbureaus was toch de reden waarom het moratorium per 1/1/25 wordt stopgezet? Die dubieuze bureaus hebben nu een stok om mee terug te slaan.
Maar nog erger is het uitstralingseffect. Wetsovertreders kunnen dus onder de paraplu van de Tweede Kamer hun praktijken blijven uitoefenen. Waarom zou bijv. de georganiseerde misdaad niet mee kunnen liften. Ik draaf door, ik weet het, maar ik maak mij echt zorgen.
Overigens zou het best kunnen zijn, dat het min van fin de gevolgen voor het UHT door het opheffen van de schijnzelfstandigheid te pessimistisch inschat. Mogelijk valt de leegloop mee. Immers, in wezen acteren deze schijnzelfstandigen dus als werknemer. Mogelijk speelt de beloning en de vrijheid voor het aanblijven bij UHT dan niet mee.
Ricky Turpijn