Citaat Seneca: “Errare humanum est, perseverare diabolicum”

Taxlive 12/8/24 VNVandaag 9/8/24

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/cjib-wil-kunnen-stoppen-met-verhogingen-bij-innen-verkeersboetes

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wil meer ruimte om te kunnen stoppen met verhogingen bij het innen van verkeersboetes. Volgens de uitvoeringsorganisatie kunnen verhogingen “evident onredelijke gevolgen hebben”. Dat meldt het CJIB in zijn Stand van de Uitvoering 2023. Aldus Taxlive. Critici van dit “harde” beleid van het CJIB zien een tweede toeslagenaffaire opdoemen in de schuldhulpverlening van problematische schuldenaren.

Kennelijk hierdoor wakkergeschud benoemt het CJIB het maatschappelijk probleem.

“De tenuitvoerlegging van straffen vormt het sluitstuk van de strafrechtketen.” Op dit moment zijn er echter geen mogelijkheden deze zogenoemde tenuitvoerlegging te staken als zich hardvochtige situaties voordoen waarbij de uitvoering niet altijd opportuun meer lijkt, aldus het CJIB. “Ook is gratie niet mogelijk.”

Ik begrijp, dat het CJIB met handen en voeten is gebonden. Wonderlijk, dat het evenredigheidsbeginsel (bestuursrecht) niet geldt in de uitvoeringsfase van de strafrechtketen. Kennelijk is de boete wel passend en geboden, maar houdt het voor de verhogingen daarna op. De politiek is wel op de hoogte gebracht van het probleem. Zal het law&order kabinet Schoof er gevoelig voor zijn?

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *