NRC 3/7/2024
BANKIERSEED
Bunq moet meer doen

De bankierseed wordt bij Bunq bank met voeten getreden en daar wordt niet op gecontroleerd (NRC 27/6). Dat dienstverlenende bedrijven met grote klantenbestanden niet ontkomen aan medewerkers die de regels overtreden, is niet zo vreemd. Immers, de verleiding is groot en niet elke vijf minuten wordt de medewerker aan zijn integriteitseed herinnerd. Maar de klant heeft er recht op, dat zijn account niet onnodig wordt bekeken. Bunq-baas Ali Niknam moet weten dat de mens de zwakste schakel is in zijn digitale bank. En de rekeninghouder heeft er recht op dat de bankierseed daadwerkelijk wordt gecontroleerd op naleving. Het is dan niet voldoende om wat NRC schrijft over de afwezigheid van interne controle alleen met kracht te ontkennen op sociale media. Niknam moet de documentatie van NRC logenstraffen en zo nodig beterschap beloven.

Ricky Turpijn
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 juli 2024.

https://www.dnb.nl/media/i5zihuik/uitkomsten-onderzoek-beroepseed.pdf

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *