Citaat Henry Fielding: “Een loterij is een belasting op alle dwazen der schepping.”

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/26/opbrengst-vennootschapsbelasting-in-vijf-jaar-verdubbeld

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/opbrengst-vennootschapsbelasting-in-vijf-jaar-verdubbeld

Binnen de vennootschapsbelasting zeiden we vroeger als grap – nu zou dat een grensoverschrijdende opmerking kunnen zijn – dat de omzetbelasting zonder enig toezicht ook de schatkist zou binnenkomen. Bij de vennootschapsbelasting als klein middel moesten de correcties voor de extra inkomsten zorgen. Daar was pas toezicht nodig. Deze uitlatingen zijn jeugdzondes en á la onze aankomende bewindslieden neem ik daar natuurlijk niets van terug. Maar nu lijkt de hoge opbrengst van de vennootschapsbelasting in 2023 op grond van CBS cijfers in ieder geval niet zichtbaar toe te rekenen te zijn aan het toezicht (bijv. door antibelastingontwijkingregels), maar aan hogere tarieven, invordering van achterstallige coronaschulden en hoger winsten in de fossiele sector. Het kan verkeren.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *