Citaat Mark Rutte: “Voor de heer Roemer is het een belastingparadijs als de belastingen hoog zijn. Voor mij als de belastingen laag zijn”

De Raad van de EU voegt Antigua and Barbuda, Belize en de Seychellen toe aan de EU-zwarte lijst. De lijst wordt twee keer per jaar geactualiseerd. De Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden zijn verwijderd van de EU lijst niet-coöperatieve rechtsgebieden. De zwarte EU-lijst telt nu 16 landen. Jordanië, Qatar, Montserrat en Thailand zijn verwijderd van de EU-grijze lijst.

https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/10/17/taxation-antigua-and-barbuda-belize-and-seychelles-added-to-eu-list-of-non-cooperative-jurisdictions-for-tax-purposes/

Overigens zou je bijna zeggen, dat er een land ontbreekt op de lijst: Nederland; volgens het recente rapport Global Tax Evasion Report van de EU Tax Observatory het draaipunt van belastingontwijking.

Global Tax Evasion Report 2024 – Eutax (taxobservatory.eu)

De Nederlandse lijst in de Regeling laagbelastende staten en niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden zal wellicht ook worden aangepast.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0041785/2023-01-01

Als een land op de Nederlandse óf de Europese lijst staat dan is in 2023 mogelijk de volgende maatregel van toepassing:
• de CFC-maatregel die inhoudt dat bepaalde inkomsten van een buitenlandse dochtermaatschappij in Nederland in de belastingheffing worden betrokken;
• een bronbelasting op rente en/of royalty;
• Het aangescherpte (internationale) rulingbeleid, waarbij geen ruling meer wordt afgegeven over transacties met bedrijven die gevestigd zijn in een land op de lijst. 

https://assets.ey.com/content/dam/ey-sites/ey-com/nl_nl/noindex/topics/tax/2023/ey-eyfn-4-regeling-laagbelastende-landen-en-niet-cooperatieve-rechtsgebieden-03012023.pdf

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *