Kent u dat? Angst? Gemma Venhuizen in haar column (NRC 18/8/21 Zand is makkelijker te bevatten dan politiek) kent u dat gevoel bij het zien van de beelden in Afghanistan. Zij heeft angst om zich écht te verplaatsen in de situatie, angst voor de machteloze knoop in haar maag. 

Angst? Waarvoor dan? Voor de dwang te moeten veranderen, te moeten aanpassen. Is het vreemd hieraan geen gehoor te willen geven? Stress overkomt je. Hoe langer de stress duurt hoe ongelukkiger je je voelt. Daar wil ik dus van af. Maar hoe?

Dan maar een gedachtespelletje. Het is 31/12/2049 en de gemiddelde CO2 uitstoot is verre van nihil. De gemiddelde temperatuur is 2 graden hoger dan het referentiejaar. Morgen moet de CO2 uitstoot per saldo nihil zijn. Het moordende water klotst tegen je achtertuin en de verzengende hitte dreigt het dak te verkruimelen. Ik moet nu echt wat doen. Anders is het over en uit. Badend in het zweet word ik wakker. 

Een ander gedachtespelletje dan maar. Nederland in coronatijd. Uiteengevallen in een stammenstrijd tussen 17 partijen in de arena van de Tweede Kamer. Uitersten staan tegenover elkaar. Over migratie en klimaat. Een kabinet van weerzin in de maak: het nieuwe leiderschap. Maar ook duizenden vluchtelingen bonkend op een gesloten poort. De poort van mijn achtertuin. De Talibanmilitie staat op het punt de trekkers van hun geschouderde Kalasjnikovs in te drukken. Ik moet nu echt wat doen. Anders is het over en uit. Badend in het zweet word ik wakker. De angst is er nog. 

Citaat Sir Winston Churchill: “If you’re going through hell, keep going”

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.