European preparation for Donald Trump cannot wait now.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/26/eu-leider-haar-op-de-tanden-a4188147#/krant/2024/01/26/#116

Citaat Lao-Tse: “Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder.”
Quote Lao-Tse: “What the caterpillar calls the end, the rest of the world calls a butterfly.”

Haar op de tanden
Gepubliceerd in NRC 26 januari 2024

„Er steekt een zware Atlantische storm op. Geen kleine kift nu, maar focus en alle hens aan dek.” Nee, dit is niet de beschrijving van het slot van Terminator, waarin Linda Hamilton wegrijdt tegen een achtergrond van onheilspellende wolken, die de naderende apocalyps aankondigen. Maar hetzelfde beklemmende gevoel overvalt je na het lezen van bovenstaande zinnen uit Luuk van Middelaars column (24/1) over de mogelijke verkiezingswinst van Trump. Terecht waarschuwt Van Middelaar voor het scenario van een politiek verweesde EU. Rijp voor militaire overname. Vooruit, dat is te kort door de bocht. Maar de EU moet op zoek naar een leider met haar op de tanden. Een leider die tijd koopt totdat de wapenvoorraden zijn aangevuld. Die de dreiging onder de aandacht van de EU-bevolking kan brengen. En een responsieve gesprekspartner is, niet alleen voor Trump, maar ook voor autocraten op zoek naar wereldmacht. Kortom, een leider met het motto: stevig in de onderhandeling, maar soepel in de samenwerking bij de uitwerking van het resultaat. Iemand als Churchill. Tja, vind diegene maar.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *