NCTV moet coördineren In een korte, maar duidelijke reactie pleit Wouter van der Pas (NRC 10/11/21 opinie) om de NCTV – naar zijn mening in een opwelling ingesteld – af te schaffen. Nederland kent volgens hem al genoeg diensten die ons beschermen. Daar ben ik het niet mee eens. De NCTV ingesteld in 2012 is geen opwelling, maar een voortzetting van de in 2004 opgerichte Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Het belang was om alle diensten die met terrorismebestrijding te maken hebben – zoals de AIVD en de politie – te coördineren. 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Co%C3%B6rdinator_Terrorismebestrijding_en_Veiligheid

Een overheidstaak die in deze complexe tijden nog steeds een toegevoegde waarde heeft. Maar wel coördineren. Dat betekent dus niet zelf mogelijkheden toe-eigenen, die op de weg van bijv. de AIVD liggen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wijst de creatie van die mogelijkheden in een wetsvoorstel af, omdat waarborgen zouden ontbreken.  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/05/privacytoezichthouder-waarschuwt-voor-nieuw-wetsvoorstel-nctv-opent-deur-naar-surveillancemaatschappij-a4064412
Terecht, natuurlijk. Maar eerder zou de AP die mogelijkheden moeten afwijzen, omdat zij buiten de taakinhoud van de NCTV vallen. Immers, geen coördinatie.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *