Citaat Boeddha: “Drie dingen kunnen niet lang worden verborgen; de zon, de maan en de waarheid”.

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/amerikaanse-belastingdienst-zet-nieuwe-stap-in-samenwerking-datawetenschappers-en-fiscalisten/

https://www.irs.gov/newsroom/irs-announces-sweeping-effort-to-restore-fairness-to-tax-system-with-inflation-reduction-act-funding-new-compliance-efforts

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), de federale belastingsdienst in het land, gaat kunstmatige intelligentie (KI of AI) gebruiken om belastingontduiking bij (samenwerking tussen) grote bedrijven aan te pakken. Dit initiatief volgt op een eerdere pilot waarin de IRS twee jaar geleden al met zelflerende AI aan het experimenteren was. Met de hulp van experts in datawetenschap en belastingwetgeving werd toen een machine learning-algoritme gecreëerd. Dit bericht meldt Taxlive, overgenomen uit een IT tijdschrift.

Hoe dat algoritme eruit gaat zien is nog de vraag. Maar het zal ongetwijfeld de aandacht hebben van fiscaal doorstroomland Nederland. Met name de ongebruikelijke kartel- en transferpricing afspraken en dividendstripping structuren zouden mogelijk zichtbaar kunnen worden. Onmogelijk? ChatGPT kwam op als ‘one small step for man, but a giant leap for mankind’.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *