Nudging: new, but a worthless tool in vaccination.

Nudging. Het nieuwste wapen in de strijd om niet gevaccineerden te verleiden zich vrijwillig te laten vaccineren. Althans volgens psycholoog Fenna Poletiek (NRC opinie 4/12). Persoonlijke verhalen van genezen covid-patiënten breed verspreiden. Dat werkt alleen, indien de mensen open staan voor de verleiding. Bijv. bij serieuze twijfelaars of onwetenden. Maar daarvoor zie je dat vaccinatiebussen de wijken inrijden om die verleiding vorm te geven. Filmpjes van herstelde covid-patiënten kunnen daarbij best helpen. Maar de gedragsunit van het RIVM zal daar ongetwijfeld ook aan hebben gedacht.

Neen, het gaat om de verstokte antivaccers, die menen dat de overheid een spelletje met hun speelt. Die bereik je niet met nudgen. Sterker, filmpjes zullen als propaganda, fakenieuws worden gezien.

De belastingdienst doet niets anders dan nudgen. Bijv. om de aangiften op tijd in te dienen. Voor de mensen met een drukke agenda een mooie hulp. Maar voor de kwaadwillenden is het vergooid geld.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *