Citaat Lenin: “Vertrouwen is goed, controle is beter.”

Taxlive 2/5/24 VNVandaag 1/5/24

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/fiscus-krijgt-10-3-miljoen-aangiften-binnen-een-record

In het citaat van Lenin kan mogelijk gezocht worden naar de oorzaak van de ‘recordopbrengst’ van het aantal binnengekomen aangiften. Wat overigens niet afdoet aan het feit, dat er nog voldoende mensen zijn die niet of niet tijdig, zonder verzoek om uitstel, aangifte doen. Is het vertrouwen in de overheid – toch – gestegen en daarmee het vrijwillig willen voldoen aan de fiscale verplichtingen? Ondanks de angstaanjagende groeiende groep ‘autonomen’, burgers die menen in een parallelle wereld zonder financiĂ«le verplichting naar de samenleving te kunnen leven? Of is de controle door de Belastingdienst, de greep op de burgers, gegroeid? Daaronder niet alleen te verstaan het constant ‘nudgen’, verleiden, van de burger bijv. door berichten op sociale en gewone media. Maar ook door steeds met het dreigende zwaard van de hoge belastingrente te zwaaien? Een mooi onderwerp voor alle broodschrijvers in de gedragswetenschappen en de fiscaliteit.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *