Citaat Voltaire: “De stervelingen zijn gelijk: niet de geboorte, alleen de deugd maakt een onderscheid tussen hen.”

Taxlive VNVandaag 30/9/2024
Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 17-09-2024 (publicatie 27-09-2024) BRE 23/3172 ECLI:NL:RBZWB:2024:6406

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2024:6406

X stelt beroep in tegen een uitspraak op bezwaar betreffende een aanslag VPB 2016. De beroepstermijn eindigt op 6 juni 2023. X dient op 8 juni 2023 een beroepschrift in. X voert aan dat zij de per aangetekende post verzonden uitspraak op bezwaar niet heeft ontvangen en dat er geen afhaalbericht door de postbezorger is achtergelaten. In geschil is of het beroep tijdig is ingesteld.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat zij geen afhaalbericht heeft ontvangen van de aangetekende zending. Daarnaast onderbouwt X haar stelling, dat postbezorgers vaak nalatig zijn in hun werk, wanprestatie leveren en fraude plegen, op geen enkele manier. Behoudens uitzonderlijke omstandigheden, is er geen reden om aan te nemen dat de postbezorger geen afhaalbericht heeft achtergelaten. X voert geen argumenten aan die wijzen op een dergelijke uitzonderlijke situatie in deze zaak. De gevolgen van het niet ophalen van het poststuk worden aan X toegerekend. De termijnoverschrijding wordt niet als verschoonbaar aangemerkt en het beroep van X is niet-ontvankelijk.

Stel je voor een rechter gezeten achter een desk op 12 juli 2023. Daar tegenover links de inspecteur vertegenwoordigd door 3 zwaargewichten. Maar rechts de grote afwezige, de belanghebbende danwel zijn gemachtigde. Voorafgegaan door een schriftelijke wolk van papier door belanghebbende geproduceerd om aannemelijk te maken, dat zij de aangetekend verzonden uitspraak op het bezwaarschrift nooit heeft ontvangen. Dat komt namelijk, omdat PostNL nooit een afhaalbericht heeft achtergelaten en dat is logisch, omdat kortweg “schendingen van de regels met betrekking tot postbezorging gemeengoed zijn sinds de praktijk om bezorging niet te doen plaatsvinden door personen in overheidsdienst, maar door (veelal allochtone) zzp’ers, die hun fraude en wanprestaties gerechtvaardigd achten vanwege de (volgens hen) veel te lage vergoeding die zij van PostNL ontvangen.”

Belanghebbende heeft uiteindelijk op 8 juni 2023 beroep ingediend naar aanleiding van de brief van de inspecteur van 11 april 2023, waarin de voorgenomen uitspraak op bezwaar is opgenomen. En passant wordt de inspecteur én de rechter schending van de elementaire rechten van belanghebbende verweten, omdat niet wordt tegemoetgekomen aan haar verzoek om verdaging van de zitting. Welke, dat maakt belanghebbende niet duidelijk. Kennelijk heeft belanghebbende ook nog tevergeefs de wrakingskamer voor haar karretje willen spannen.

Belanghebbende maakt niet aannemelijk, dat PostNL is afgeweken van haar beleid om afhaalberichten achter te laten. Met name niet, omdat niet geloofwaardig is, dat 60% van de aangetekende brieven bij belanghebbende zonder afhaalbericht wordt achtergelaten. En het verhaal over de allochtone postbestellers is op geen enkele wijze onderbouwd. Het beroepschrift is meer dan 6 weken na de uitspraak ingediend en de termijnoverschrijding is met wat belanghebbende naar voren heeft gebracht ook niet verschoonbaar. Het beroep is dus niet ontvankelijk.

En o ja, tientallen andere beroepen van belanghebbende volgen dezelfde weg. Het is in ieder geval allemaal niet belangrijk genoeg om op de zitting te verschijnen. In dit geval ging het om de aangifte Vpb 2016, waarin een buitengewone last van zo’n 130.000 euro niet werd geaccepteerd door de inspecteur. Waarschijnlijk is dit een gevolg geweest van een boekenonderzoek, die betrekking heeft op meerdere middelen. Vandaar de zwaargewichten van de Belastingdienst. De rechter kwam dus niet toe aan een inhoudelijke behandeling.

Het zou mij niet verbazen, dat dit niet het einde is van het verhaal. Ik vraag mij daarbij af of belanghebbende niet een strafbare discriminatoire uitspraak heeft gedaan over een beroepsgroep.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *