Het debat in de Tweede Kamer schuift op van het uitwisselen van inhoudelijke argumenten naar het uiten van persoonlijke verwensingen. Het “doe eens normaal, man” van Geert Wilders in 2011 komt bij mij snel boven in de herinnering na het horen van de dreigende taal van Pepijn van Houwelingen (FvD) richting collega Sjoerd Sjoerdsma (D66). https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/18/debat-geschorst-na-dreigementen-forum-kamerlid-a4065932 Het nieuwe aspect is de dreigende ondertoon in de verwensing. Maar sancties opleggen – hoewel mogelijk gemaakt in het reglement van de Kamer – is gevaarlijk, omdat het dan erop lijkt dat de geachte afgevaardigde monddood wordt gemaakt. 

Wilders richtte zich – anders dan Van Houwelingen – tot de minister president in functie, Marc Rutte, gast in de Tweede Kamer. https://www.youtube.com/watch?v=jhmK9EeaQZs Onbeschoft, maar gezien de toenemende verruwing van de omgangsvormen op straat – toen al in 2011 – was dit niet verwonderlijk. Niet uitzonderlijk, omdat die verruwing al veel eerder in de Tweede Kamer plaatsvond. Van het “even dimmen” van Marijnissen in 1997 richting de voorzitter van de Tweede Kamer is zelfs een boek verschenen. Rutte als minister president wees de Kamervoorzitter erop, dat alleen de leden zelf aan de toon kunnen werken. Het kabinet als gast staat daar buiten. Hoewel Rutte zelf stevig uithaalde met zijn “doe zelf even normaal”.Het is daarom goed dat de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp een lijn trekt en de leden oproept om eens stevig door te praten over de mores van de Tweede kamer. Voorkomen moet worden dat de Tweede Kamer escaleert naar geweld zoals eerder in Spanje in 1981. https://www.nrc.nl/nieuws/1981/02/24/stemming-over-regering-was-net-begonnen-kb_000027420-a3249762

Maar ondertussen moeten Kamerleden ook kunnen omgaan met de nieuwe realiteit. Sjoerdsma had ook kunnen repliceren, dat indien hij mee zou gaan met het door Van Houwelingen aangedragen gedachte-experiment juist Van Houwelingen een tribunaal wacht nu door tegenwerking van hem en zijn partij, het FvD, het aantal coronadoden stijgt. Met gelijke munt betalen heet dat.

Ricky Turpijn.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *