Citaat Fons Jansen: “Wat vroeger een bedelaar was, heet nu iemand die een sponsor zoekt”
Taxlive 9/8/24 VNVandaag 8/8/24
Samenvatting
Een Vlaamse studente psychologie is een crowdfunding gestart om de erfbelasting van ongeveer 200.000 euro te kunnen betalen over de erfenis van haar vader. De vader koos ervoor om uit het leven te stappen en liet zijn dochter een woonhuis, een studio-appartement, twee garageboxen, een stuk grond en nog een parkeerplaats na ter waarde van zo’n driekwart miljoen euro.
Dat meldt de Nederlandse Quote naar aanleiding van berichtgeving in de Belgische media. De reden voor de actie van de 27-jarige dochter: ze zou de belasting weliswaar kunnen betalen uit de verkoop van haar vaders eigendommen maar ze wil zijn nalatenschap behouden omdat “mijn papa er zo hard voor heeft gewerkt”. Ze moet niet alleen het plotse overlijden van haar vader een plaats geven, maar worstelt nu ook met de financiële erfenis die hij achterliet, zo schrijft de Vlaamse krant Het laatste Nieuws.
De hoge successierechten en lopende leningen van de studente bedragen samen ongeveer 200.000 euro. “Ik wil dat de mensen zich niet verplicht voelen om iets te doneren, maar ik zou enorm dankbaar zijn voor elke bijdrage, hoe klein ook. Zelfs een kleine donatie maakt een groot verschil en brengt me een stap dichter bij het behoud van mijn vaders nalatenschap”, vertelt ze tegenover de Gazet van Antwerpen.
De Belgische fiscus zegt in een reactie op de crowdfunding-actie dat in overleg met de dochter kan worden bekeken wat mogelijk is, bijvoorbeeld een gespreide betaling van de belastingschuld. “Wij beseffen ook wel dat je niet in één-twee-drie een huis kan verkopen. Daar gaat tijd overheen”, zegt woordvoerder Kris De Sagher van de Vlaamse belastingdienst in Het Nieuwsblad.
De crowdfunding heeft tot nu toe 1.928 euro opgeleverd.
Opmerking
Interessant te weten wat de motieven van de donateurs zijn die tot nu toe 1900 euro van de gevraagde 200.000 hebben gedoteerd. Want eigenlijk is het gewoon bedelarij door een weliswaar niet liquide, maar wel vermogende student. Dat hij de nalatenschap van zijn vader intact wil laten, omdat hij er zo hard voor heeft gewerkt en daarom geen vermogen wil verkopen om daarmee de successierechten te betalen zullen sommige Belgen wellicht een brok van in de keel krijgen. Mogelijk, dat ik ook een crowdfunding met succes in België kan starten voor mijn inkomstenbelasting Box3. Immers, daar heb ik ook hard voor gewerkt en ik heb jarenlang belasting betaald over een rendement die ik niet heb behaald. Terwijl ik mijn vermogen ook in stand had willen laten.
Ricky Turpijn