Boa’s in Utrecht mogen binnenkort een hoofddoek dragen. 

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/12/utrechtse-boas-mogen-binnenkort-een-hoofddoek-of-keppeltje-dragen-a4065245 

Niet geheel onlogisch nu 36% van de bewoners van Utrecht een migratie achtergrond heeft. 

https://utrecht-monitor.nl/bevolking-bestuur/bevolking/bevolkingssamenstelling
(meer dan het landelijke cijfer per 1/10/21 van 25%).
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-mensen-met-een-migratieachtergrond-wonen-in-nederland- 

Daarvan heeft 24% een niet-westerse migratieachtergrond. Aannemelijk is, dat een flink deel daarvan een moslim achtergrond heeft. De versoepeling van het kledingvoorschrift lijkt een win-win situatie op te leveren. Het zorgt voor acceptatie van de Boa onder de moslimgemeenschap én emancipatie van de moslima én vermindering van Boa vacatures. Door de versoepeling zullen ook keppeltje, tulband, kruisteken zichtbaar het straatbeeld bepalen.

Deze versoepeling wordt ook hartelijk welkom geheten door de Pastafari. Zij zijn leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Zij zien in de versoepeling een erkenning van het dragen van hun ‘religieuze’ hoofdbedekking in publieke functies: het vergiet. 

https://kerkvanhetvliegendspaghettimonster.org/ 

Ja, zo eentje om de sla mee te wassen. Zij zullen een gelijke behandeling eisen bij een sollicitatie naar een Boa functie. Deze ‘kerk’ heeft eerder een juridische procedure aangespannen over gebruik van een pasfoto-met-vergiet-op-het-hoofd voor een rijbewijs. Tevergeefs. Geen religie, maar satire zegt de Raad van State. 

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/15/raad-van-state-dragen-vergiet-op-id-pasfoto-mag-niet-a1613139

Ludiek protest tegen het vertoon van religieuze uitingen in het publieke domein, maar met een grimmige ondertoon. Laat de gemeente ook naar dat protest luisteren, voordat het uit de hand loopt. Anders kan de “kerk’ zomaar een grote aanwas van nieuwe Pastafari gelovigen tegemoet zien.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *