Henk Westbroek zong het al in 1982 over de huichelarij van vriendschap: een pakketje schroot, met een dun laagje chroom. https://www.songteksten.nl/songteksten/57169/henk-westbroek/vriendschap.htm
Eveneens van toepassing op de menselijke beschaving. Daar moest ik aan denken bij het ‘ruwe randje’ van Feyenoord (NRC 28/10). De harde kern van hooligans die zich niet laat beteugelen en steeds meer ruimte eist. Ook bij andere clubs. Voetbalkenners zien dit niet als een typisch voetbalprobleem, maar als onderdeel van een breed maatschappelijk probleem. Dus moet de oplossing van dit probleem komen van de gehele gemeenschap. Natuurlijk wordt dan ook beroep gedaan op de overheid voor ‘law and order’. Niet iedereen ziet daar heil in zoals de duidelijke taal van spraakmaker en voetbalinsider Johan Derksen in het programma 1 op 1. https://www.nporadio1.nl/podcasts/1-op-1/61229/johan-derksen-28-oktober-2021

Aan het voetbalprobleem is namelijk niets te doen, omdat de overheid namelijk niet over voldoende menskracht beschikt. Ook is er niets aan te doen, omdat het namelijk de staat is, waarin Nederland verkeert. Als je vindt dat jou onrecht is aangedaan, dan begin je op sociale media iedereen met de dood te bedreigen. Aldus Derksen. Het past volgens mij in de gestaag oprukkende verhuftering van de samenleving. Zowel bij burgers onderling (zoals weggebruikers) als in de relatie burger en staat (zoals toeslagenaffaire). Alsof heel Nederland gevangen zit in een spiraal naar beneden. Of is de waarneming te beperkt en wordt op sociale en mainstream media voornamelijk de foeilelijk schreeuwende minderheid gehoord?

De gemeenschap, dat zijn wij met alle 17 miljoen mensen op deze postzegel. Er staan grote wereldproblemen te beuken op de poort. Die moeten wij samen als gemeenschap te lijf gaan. Laten we niet vergeten de lijfspreuk van Nederland: Je maintiendrai. Het land is niet redeloos, reddeloos en radeloos. Maar het wordt wel hoog tijd, dat de goedwillende zwijgende meerderheid zich rond deze lijfspreuk organiseert en haar afkeuring over de verhuftering luidkeels laat horen. Misschien á la Henk Westbroek te beginnen met een lied over beschaving als robuust staal met een dik pak teflon.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *