Citaat Lao Tse: “Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder.”

De Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen (hierna: WFKR) leidt er – kort gezegd – toe dat een open CV bij ongewijzigde omstandigheden met ingang van 1 januari 2025 niet langer zelfstandig belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting, onmiddellijk daaraan voorafgaand al haar vermogensbestanddelen geacht wordt te hebben overgedragen aan de beherende en commanditaire vennoten en geacht wordt te zijn opgehouden in Nederland belastbare winst te genieten. Kortweg, overdracht en staking, dus fiscaal afrekenen.

NB: civielrechtelijk bestaat de CV nog steeds, alleen is deze fiscaal transparant. Daarnaast blijft de eis bestaan dat er minimaal een beherend én commanditaire vennoot is.

Maar de fiscale afrekening op 1/1/2025 is tegen te houden, als de commanditaire vennoten net vóór als op 1/1/25 onderworpen en niet vrijgesteld zijn van Vpb. Het moet daarbij (in ieder geval) gaan om een acute belastingheffing die het directe gevolg is van het wettelijk vervallen van de belastingplicht van de open cv.

Dat is niet het geval, als de open CV wordt ontbonden en vereffend en daarmee ophoudt te bestaan op 1/10/24, dus vóór 1/1/25. Een positieve winst valt dan niet onder de doorschuiffaciliteit. Het maakt daarbij niet uit, dat de commanditaire vennoten Vpb plichtig zijn.

Ook is dat niet het geval, als de commanditaire vennoten wel een aanmerkelijk belang hebben, maar niet Vpb plichtig zijn en de aandelen overdragen aan de Vpbplichtige beherende vennoot op basis van een aandelenfusie op 1/10/24 en daarna de open CV wordt ontbonden en vereffend. Ook die positieve winst valt dan niet onder de doorschuiffaciliteit.

Aldus de kennisgroep naar aanleiding van voorgelegde vragen. De kennisgroep meldt nog wel, dat een goedkeurend beleid in de maak is voor de situatie van de aanmerkelijke belanghouders, zoals dat ook geldt voor een fonds voor gemene rekening. Immers, niet door de ontbinding en de vereffening houdt de open CV op te bestaan, maar omdat door de aandelenfusie er geen commanditaire vennoten meer zijn.

En zo nadert de WFKR het uur U op 1/1/25.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *