De ‘zoom’ ontmoeting van Biden met Poetin over de veiligheid in Midden-Europa kan je een diplomatiek voorspel noemen op mogelijk een werkelijk treffen tussen Oost en West.

In het artikel van NRC (11/12/21 Poetin lijkt te krijgen wat hij wil) wijst een Estse politicus op de gelijkenis met het overleg aan de vooravond van WOII, waarbij Europa in 1938 Hitler-Duitsland van een oorlog wilde weerhouden door als zoenoffer het Sudetenland, een stukje Tsjecho-Slowakije, weg te geven. Oekraïne zou nu wel eens het nieuwe Sudetenland kunnen zijn. Dat Biden met zijn Europese vrienden ooit hiertoe over zou gaan lijkt niet logisch, nu Oekraïne – door de Amerikanen goed bewapend – als een zelfstandige staat door het Westen wordt gezien. Niet als deel van een Groot Russisch Rijk. Anders dan toen wordt de potentiële agressor nu zware economische sancties beloofd. Sancties, die het economisch zwakke Rusland overigens dwingen om de valuta stroom uit haar gasopbrengsten richting Europa – waaronder Nederland – op peil te houden.

Maar tijdens het zoomgesprek met Poetin op 7 december 2021 zal Biden ook hebben teruggedacht aan wat er precies 80 jaar geleden op 7 december 1941 is gebeurd. Vreemd, dat hierover niets in de media is terug te vinden. Terwijl Amerika nog onderhandelde met Japan om een oorlog te voorkomen, werd op die dag nagenoeg de gehele Amerikaanse vloot in Pearl Harbor, Hawaï door een Japanse verrassingsaanval weggevaagd. Een oorlogsverklaring. Voor Amerika het begin van WOII. Het betrof toen Amerika zelf. Maar er zijn genoeg overeenkomsten te bedenken met de actualiteit in Midden-Europa.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *