Hugo de Jonge met nauwelijks onderdrukte irritatie in het coronadebat over de coronapas: ‘Ik denk eerlijk gezegd dat de waarheid weleens hard kan zijn’. Een stevige uitspraak. Zou het demissionaire kabinet ook moeten doen in de aanpak van het klimaatprobleem. Namelijk het terugbrengen van de CO2 uitstoot naar aanleiding van het laatste IPCC rapport. In een teleurstellend klein katern heeft NRC (29/9/21) de oproep van het IMF en het CPB aan Nederland opgenomen om zijn klimaatbeleid te versterken. Met het huidige beleid lukt het waarschijnlijk niet om aan de nationale klimaatdoelen te voldoen. Ook strookt de Nederlandse koers nu niet helemaal met de Europese klimaatambities die Eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde. 

Een schamele extra 6,8 mrd trekt het demissionaire kabinet in de begroting 2022 uit (NRC 22/9/21). Slechts om te voldoen aan de eis van de HR in de Urgenda zaak. Voor extra subsidies aan bedrijven. Het bedrag van 6,8 miljard is in dat licht bezien beschamend weinig vergeleken met de belastingmiddelen van meer dan 30 miljard die nu al – overigens succesvol door het IMF bestempeld – zijn besteed aan de coronamaatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven. Het bedrag van 6,8 miljard is niet bestemd om te voldoen aan de eisen van het IPCC rapport. Daar is een veel hogere financiering voor nodig. De gevolgen voor alle Nederlanders op de korte termijn zijn in het artikel van Mark Beunderman (NRC 18/9/2) over emissiekosten voor de burger beschreven. 

In de Nederlandse handelsgeest trekken de koopman en de dominee samen op. In dit uur u moet de dominee de koopman aan zijn oren trekken en hard de waarheid vertellen over hoe de aarde ervoor staat. Het IPCC geeft geen politieke aanbeveling. Maar het is duidelijk, dat alle grote maatschappelijke problemen in het niet vallen bij de aanpak van het klimaatprobleem. Laten we daar in navolging van de oproep van het IMF en het CPB dan ook naar handelen. Zet het begrotingsbedrag op een veelvoud ervan om de discussie in de Tweede Kamer alvast op stoom te brengen. Daar is geen – demissionair – kabinet voor nodig. 

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *