Citaat George Bernard Shaw: ” Dancing is a perpendicular expression of a horizontal desire”

https://www.afm.nl/nl-nl/sector/actueel/2023/juni/accountants-fraude

Als ik het rapport van de AFM goed lees, dan gaat het om “woningcorporaties, beursgenoteerde bedrijven en enkele kleinere ondernemingen en instellingen”, waar accountants in de controle beter hun best moeten doen. De kans is groot, dat deze bedrijven een convenant Horizontaal Toezicht (HT) hebben gesloten. Een overeenkomst van goed vertrouwen met de Belastingdienst, waarmee het bedrijf het toezicht op het nakomen van de eigen fiscale verplichtingen overneemt van de Belastingdienst. In ruil staat de Belastingdienst op afroep klaar om duidelijkheid te geven over opgekomen fiscale vragen. Het zgn. Tax Control Framework (TCF) moet wel op orde zijn. Een analyse en beheersing van alle fiscale risico’s binnen de onderneming. Fraude is er één van. De accountant is niet een boekhouder op de hoek (hoewel die zeer kundig kan zijn), maar een gecertificeerde registeraccountant. Mocht dat convenant er zijn – en die kans is groot – dan is volgens mij de samenwerking met de accountant, die vaak ook de aangifte doet, een belangrijk onderdeel daarvan. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid dus. Het resultaat van het onderzoek van de AFM zou in voorkomend geval vraagtekens kunnen zetten bij de waarde van een dergelijk HT convenant en het onderliggende TCF.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/intermediairs/toezicht/horizontaal_toezicht/grote_organisaties/

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *