Neen, mevrouw Fleur Jongepier. Het ligt niet aan het kabinet, de gevaccineerden, de ongevaccineerden of welke groep dan ook, dat de 2G deling voorlopig het eindstation is in de Nederlandse samenleving (NRC 15/11 opinie). Het ligt aan 17 miljoen Nederlanders in verwarring, die nodig met elkaar moeten praten. Na de dood en het verderf van WOII heeft Nederland eigenlijk alleen voorspoed gekend. Voor de eerste keer na die oorlog leidt de coronaramp tot veel burgerdoden. De ramp houdt de bevolking een spiegel voor, dat groeiend egocentrisme lijnrecht staat tegenover verdwijnend altruĂŻsme. Dat daar weer een balans in moet komen om samen te leven. Deze balans kan alleen maar tot stand komt door elkaar aan te spreken. Over hoe deze ramp samen aan te pakken. Dat aanspreken hebben wij als egalitaire, egocentrische samenleving namelijk afgeleerd. Het is een misverstand, dat de overheid de strenge schoolmeester is die dat gesprek moet opleggen. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/soms-moet-de-staat-een-strenge-schoolmeester-zijn-a4065051De overheid is wel de scheidsrechter en mediator. Immers, de bevolking heeft haar gekozen. Wij als bevolking moeten dat gesprek zelf aangaan. Op straat, in het bushokje, in de supermarkt, in het park, op school, overal. Het zicht op meer doden dwingt 17 miljoen Nederlanders om direct met dat gesprek te beginnen. Ook om andere rampen zoals door klimaatverandering het hoofd te bieden. Laten we beginnen!

Ricky Turpijn 

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *