Citaat Montesquieu: “Une injustice faite à un seul est une menace faite à tous”

Taxlive 13/12/23 VNVandaag 12/12/23

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/12/12/beantwoording-kamervragen-extinction-rebellion

Staatssecretaris Van Rij van Financiën antwoordt op Kamervragen van het lid Eerdmans (JA21) dat drie stichtingen met de naam Stichting Vrienden van XR (Extinction Rebellion) over de ANBI-status beschikken. De staatssecretaris kan op grond van de geheimhoudingsplicht geen informatie verstrekken over individuele instellingen.

In het algemeen merkt de staatssecretaris op dat indien de instelling, een bestuurder, feitelijk leidinggevende of gezichtsbepalend persoon zich in relatie tot de ANBI schuldig heeft gemaakt aan een in de ANBI-regeling genoemd misdrijf, zoals haatzaaiing of het aanzetten tot geweld, de inspecteur, onder bepaalde voorwaarden, de ANBI-status niet verleent of intrekt (integriteitstoets). De Belastingdienst verkrijgt deze informatie niet automatisch, maar is daarvoor afhankelijk van externe partijen zoals het Openbaar Ministerie of de FIOD.

Met ingang van 2021 is de integriteitstoets binnen de ANBI-regeling uitgebreid en kan de inspecteur bij gerede twijfel over de integriteit van de instelling of hierboven genoemde personen verzoeken om een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Indien de VOG niet binnen een termijn van zestien weken wordt verstrekt, bepaalt de ANBI-regeling dat de ANBI-status wordt ingetrokken of niet wordt verleend.

Verdenkingen, niet-vervolgbare activiteiten of handelingen die simpelweg niet aansluiten bij eenieders overtuiging van wat behoort tot het ‘algemeen nut’ zijn geen redenen om een instelling de ANBI-status te ontnemen.

“Verdenkingen, niet-vervolgbare activiteiten of handelingen die simpelweg niet aansluiten bij eenieders overtuiging van wat behoort tot het ‘algemeen nut’ zijn geen redenen om een instelling de ANBI-status te ontnemen.”

Deze algemene regel voor elke algemeen nut beogende instelling (ANBI) is eigenlijk illustratief voor de rechtsstaat: in deze maatschappij leven we bij de geformuleerde rechtsregels. Als XR binnen de regels blijft, zijn hun stichtingen onaantastbaar. Maar voor het verkrijgen én behouden van de ANBI status is niet alleen het integere gedrag van haar bestuurders van belang, maar in beginsel of de stichting zich voor 90% inzet voor het algemeen nut/belang. Terecht houdt de stas zich aan de geheimhoudingsplicht. Maar kennelijk voldoet XR volgens het ANBI team aan de limitatieve lijst met activiteiten van algemeen nut (art 5b AWR).

https://wetten.overheid.nl/BWBR0002320/2023-01-01

Dan houdt het voor een andersdenkende op. Die lijst lijkt eenduidig uit te leggen, maar dat is die niet. Als je als andersdenkende de handelingen van XR afkeurt en je zet het statutaire doel én de werkelijke handelingen af tegen die lijst, dan zou je wel eens verrast kunnen worden.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *