Het is een afwijking van de natuur, dat mensen steeds minder werken. Dieren en planten hebben die luxe niet. Zij blijven constant bezig om de volgende dag te halen. Om met de deur in huis te vallen: het ligt meer in lijn met de natuur om eerder langer dan korter te werken.

Duidelijk is, dat door personeelsgebrek een zesdaagse werkweek voor de werkgever minder belemmering geeft om meer te produceren, te groeien. Dat komt goed uit nu volgens het CBS de arbeidsproductiviteit met name in de dienstensector al langer aan het dalen is.

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/32/arbeidsproductiviteit-neemt-steeds-minder-toe-in-afgelopen-50-jaar

Buffer
Daar kan een kink in de kabel komen, eerder dan we denken. Nu het faillissementen regent in de wereld en Nederland koploper is volgens verzekeraar Allianz, ligt het voor de hand, dat de vraag naar personeel terugloopt.

https://www.allianz-trade.com/nl_NL/kennis-tips/nieuwsberichten/voorspelling-faillissementen.html
De vacatures liggen nu nog ruim boven het aanbod van sollicitanten en de economie in NL is tegen alle verwachting in het eerste kwartaal 2024 gegroeid, maar ondernemers zullen terughoudend worden met het werven van nieuw personeel. Immers, meer personeel betekent meer dure ontslagrondes. Door de werktijd te verlengen, niet verkorten, kan hetzelfde personeel het tekort aan collega’s opheffen in afwachting van het gure weer. Als dan de omzet daalt, kan het huidige personeel aanblijven tegen minder uren. Zo kan een zesdaagse werkweek voor de werkgever een buffer aan personeel vormen; personeel is dan nog steeds aanwezig, als de markt weer aantrekt. Een probleem, dat opkwam na de coronacrisis. Maar ja, dan moeten de collega’s in de tussenliggende tijd wel langer willen zweten.

GenZ
En daar heeft de jongste generatie Z (genZ) dus steeds minder boodschap aan, omdat een goede balans tussen werk en privé steeds meer voorop staat. Maar genZ heeft ook de mond vol van persoonlijke groei en zingevend werk. Nou, daar kan de werkgever in een zesdaagse werkweek juist goed voor zorgen.

Maar genZ moet zich dan wel realiseren, dat het leven niet alleen genieten is, daarvoor moet je eerst geld verdienen met (regelmatig hard) werken. Planten en dieren weten dat, zoals eerder gezegd. Dat betekent ambitieus zijn, een doel stellen en daarnaar presteren en dat past verrassend goed bij genZ. Maar de ‘fear of missing out’, de angst om de beste werkgever te missen, maakt ook genZ gek. Door meer uren te werken heb je minder tijd om aan die keuzes te denken. Meer in een keurslijf lopen door langere arbeid bij één werkgever geeft mensen rust.
Maar het geeft meteen ook tijd om te groeien in prestaties en ambities en om persoonlijke doelen te halen bij diezelfde werkgever. Meer tijd kan worden besteed aan opleidingsprogramma’s en het opdoen van nieuwe vaardigheden. In de extra tijd kunnen de dan goed opgeleide genZ werknemers zich grondiger verdiepen in complexe en vooral uitdagende problemen.Dit alles onder een werkgever die met je meegroeit.

Generatiekloof
De oudere garde collega’s kan de helpende hand bieden. Zij kunnen de jongste generatie behoeden voor beginnersfouten. Speciaal zij die wat soepeler staan in de generatiekloof op de werkvloer (‘zo doen we het altijd’ versus ‘het kan anders en beter’) kunnen een brug slaan tussen de generaties. Immers, daar is door de zesdaagse werkweek ruimte voor. De sociale cohesie op de werkvloer wordt daardoor vergroot, ook door samen naar het EK voetbal en de Olympische Spelen te kijken. Je leert je collega’s steeds beter kennen en kan daardoor steeds beter op elkaar inspelen. Meer tijd op de werkplek leidt tot meer brainstormsessies samen, wat onverwacht tot innovatieve ideeën en creatieve oplossingen kan leiden. Een ‘boost’ voor de oudere werknemers en een paradijs voor genZ.

Kortom, de natuur roept.

Ricky TurpijnI

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *