Citaat Fons Jansen: “Auto: een onmisbaar hulpmiddel bij het zoeken van een parkeerplaats”

Taxlive 27/9/2022 VNVandaag 26/09/2022
Bron: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 31-08-2022 (publicatie 20-09-2022) 21/00897 ECLI:NL:GHSHE:2022:3026

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2022:3026

Samenvatting

X is het niet eens met een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Rechtbank Oost-Brabant vernietigt de aanslag omdat er sprake was van een storing bij de parkeerautomaat.

Hof ’s-Hertogenbosch is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat geen naheffingsaanslag parkeerbelasting kan worden opgelegd als een parkeerautomaat defect is en op die automaat aanwijzingen ontbreken waar de parkeerder dan de belasting kan betalen. Dit kan niet als algemene regel worden aanvaard. In dit geval is aan de orde dat (i) de dichtst bij de parkeerplaats gelegen parkeerautomaat een storing had, (ii) ook de mogelijkheid bestond om via zogenoemd mobiel parkeren de parkeerbelasting te voldoen en (iii) de parkeerder van die mogelijkheid geen gebruik kon maken, omdat hij niet beschikte over een daarvoor geschikte applicatie. Indien in zo’n geval de parkeerder toch ter plaatse wil parkeren, zal hij moeten nagaan of hij de verschuldigde parkeerbelasting op een andere manier kan voldoen, bijvoorbeeld bij een andere parkeerautomaat. X heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij aan deze inspanningsverplichting heeft voldaan. Het hof verklaart het hoger beroep van de heffingsambtenaar gegrond en draait de vernietiging van de naheffingsaanslag door de rechtbank terug.

Opmerking

Het lijkt logisch, maar het Hof heeft hier de rechtbank toch gecorrigeerd. Indien een parkeerautomaat defect is en op of bij de parkeerautomaat geen aanwijzingen zijn vermeld over hoe en waar de parkeerder dan de parkeerbelasting kan betalen en je wilt toch ter plaatse parkeren, dan zal je moeten nagaan of je de verschuldigde parkeerbelasting op een andere manier kan voldoen, bijvoorbeeld bij een andere parkeerautomaat. Je hebt als parkeerder dus wel een inspanningsverplichting. Of de parkeerder deze rechtsregel nog door de Hoge Raad wil laten toetsen, moeten we afwachten.

Ricky Turpijn

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *