
Zonder geld en zonder kroon, strekt het koning zijn tot hoon (Giambattista Casti).
In een opinie in Taxlive stelt Joël Beckker, dat een belastingvrijstelling voor de rijksuitkering aan de Koning cs (dwz de vrijstelling voor loon en inkomstenbelasting) niet meer van deze tijd is. Dit omdat hij meent, dat er eigenlijk geen valide argumenten vóór een vrijstelling zijn te bedenken, anders dan dat dit in art 40 van de Grondwet zo is geregeld. Overigens kan de Koning cs deze uitkering niet weigeren, wel teruggeven.
Daar staat hij in het steeds meer egalitaire Nederland niet alleen in. De laatste officiële poging om het kabinet te bewegen art 40 te schrappen was de motie van de TK in jan 2024. Het kabinet Schoof zag in oktober 2024 geen heil in om de motie uit te voeren, omdat hij als hoofdreden geen tweederde meerderheid in beide kamers verwacht voor een grondwetswijziging, ondanks dus de met meerderheid aangenomen motie.
Ik denk eerder, dat premier Schoof er bij het invullen van het hoofdlijnakkoord niet nog een hoofdpijndossier bij wil hebben. Die enkele miljoenen gederfde belasting zijn ‘klein bier’ bij de gezochte miljarden en daarbij valt de Koning voor zijn privé vermogen wel onder Box3, toch?
De Koning zou zijn ‘fair share’ desondanks kunnen betalen als een soort gewetensgeld. Maar in dat laatste begrip zijn geweten en geld vaak elkaars tegenpolen. Het zou de populariteit van de Koning als instituut én als persoon wel een boost geven.
Ricky Turpijn